torsdag 24. mai 2012

Hvordan lykkes på eksamen?

Det er 1 uke til eksamen i SOS1001 - og her kommer noen aller siste eksamenstips.

 - Sensor setter pris på gode sosiologiske resonnementer og analyser samt besvarelser som trekker inn annen relevant litteratur og eksempler i tillegg til pensum. I eksamensforberedelsen kan det derfor være lurt å finne eksempler fra f.eks. samfunnsdebatten eller forskning som kan underbygge argumenter og gjøre det lettere å legge frem et sosiologisk resonnement eller til beskrivelser av begreper. Bruk gamle eksamensoppgaver og tenk at du skal svare på det som konkret blir spurt om, men også strekke deg litt lengre for å besvare oppgaven gjennom resonnementer og eksempler. I vurderingskriteriene for de beste karakterene legges det vekt på at kandidaten bør vise god vurderingsevne og selvstendighet. Vis at du ikke bare klarer å gi en gjengivelse av pensum, men at du også kan tenke sjæl sosiologisk :)

 - Les gjennom oppgaveteksten nøye! Finn ut om du kan velge mellom enkelte oppgaver eller om du er nødt å besvare alle deloppgavene. Legg også merke til hvordan de ulike oppgavene vektes og hvor mange sider det er forventet at man skriver. Bruk dette som utgangspunkt for å disponere tiden du har til rådighet. Mange har også god nytte av å bruke de første minuttene på å lage tankekart og skrive stikkord med ting som kan trekkes inn i oppgavene.


- Eksamensoppgavene inneholder ofte en disposisjon for oppgavebesvarelsen. Det kan være lurt å besvare eksamensoppgaven etter den rekkefølgen spørsmålene er stilt. Her er et eksempel på en eksamensoppgave som foreslår en tydelig disposisjon av besvarelsen; «Gjør rede for begrepene om rase, etnisitet, fordommer og rasisme. Drøft deretter hvordan fordommer og rasisme kan forklares. Gi til slutt en oversikt over ulike samhandlingsmønstre mellom etniske majoriteter og minoriteter.» (Dette var en eksamensoppgave i SOS1001 fra 2007).

 - Vær kritisk. Et av de viktigste sosiologiske egenskapene er å kunne stille seg kritisk til teorier og forklaringer om den sosiale verden. Det betyr ikke at man skal sette seg å slakte en hver sosiologisk teori eller teoretiker bare for å gjøre det, men at du viser at det finnes nyanser og forskjeller i måter å se verden på.

- Skriv pent! Har du en stygg eller nærmest uleselig håndskrift, gjør ditt beste for å skrive tydelig. For sensor kan det bli veldig slitsomt å måtte tyde HVA som står, i stedet for å vurdere det faktiske innholdet i besvarelsen. Mange av dere er også lite vant med å skrive for hånd, og siden det tar lengre tid å skrive for hånd kontra på data, kan det være lurt å bruke tiden før eksamen til å «trene seg opp» til dette. Ta notater og øv deg på gamle eksamensoppgaver ved å skrive for hånd med de gode gammeldagse verktøyene penn og papir.

Randi Ann Fagerholt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar