tirsdag 31. januar 2012

Niqab som sosialt eksperiment

Sosiologisk teori kan ved første øyekast fremstå om et uoversiktlig felt og kan virke vanskelig å hive seg over. Ikke bare skal man skaffe seg en oversikt over hvilke perspektiver, teorier og begreper som finnes innenfor vårt fagfelt, men det kreves også at man skal vise hvordan disse kan ha relevans i dagens samfunn og hvordan disse kan hjelpe oss å analysere konkrete sosiale fenomener eller problemer. Som ikke det er nok er disse store tankene og ordene nedskrevet av halvgærne menn i opposisjon, hvis man skal trekke en generaliserende konklusjon fra funfactene i forrige blogginnlegg.

I går ble Niqab den store snakkisen i nyhetsdebatten. VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen gjorde et sosialt eksperiment ved å ikle seg det heldekkende klesplagget niqab, og vandret deretter rundt i Oslos gater. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og hun fikk blant annet høre at «sånne som deg er verre enn SS under krigen», og spaserturen gjorde henne redd fordi hennes tilstedeværelse skapte frykt. Hun skriver i lederen i papiravisa at det er komisk at enkelte unge kvinner i Norge bruker niqab som et symbol på en feministisk frigjøringskamp. Elisabeth Skarsbø Moen sier videre i Aktuelt på NRK at det er uforenelig å gå slik kledd i et åpent demokratisk samfunn.



Så tilbake til sosiologisk teori og hvordan vi bruker det sosiologiske blikket i hverdagen. Det er mange elementer i denne saken som er sosiologisk interessant på ulike måter. Hvordan kan bruk av slike religiøse plagg ses på i ulike teoretiske perspektiver? Hvordan kan dette temaet vinkles fra et makroperspektiv og fra et mikroperspektiv? Hvordan kan man analysere forholdet mellom aktør og struktur i denne saken? Hvordan kan man forstå intensjonen bak sosiale handlinger som å bære slike religiøse plagg, eller reaksjonene fra samfunnsmedlemmene som blir vist i dette sosiale eksperimentet? Er dere enige/uenige om at niqab-bruk kan ses på som en form for feminisme? Hvordan ville du reagert om du så en jente kledd i niqab på Dragvoll? Er reaksjonene på eksperimentet et resultat av etnosentrisme? Kjør sosiologisk debatt! :)

Saken av Elisabeth Skarsbø Moen finner du her


Randi Ann Fagerholt for SOS1001, NTNU

tirsdag 10. januar 2012

Sosiologiske fun-facts

Hei,
og godt nyttår til alle sosiologspirer som følger SOS1001 denne våren. For å kickstarte SOS1001-kurset kommer noen «teasere» fra pensum.

Visste du at

… Sosiologien som akademisk fag ble ikke etablert før et stykke inn på 1900-tallet

… Auguste Comte (som regnes som sosiologiens far) var omlag 157 cm høy , skjeløyd og veldig usikker i sosiale situasjoner - spesielt hvis det var kvinner til stede. Han spådde for øvrig at verden etter hvert ville bli ledet av sosiologiske prester.

… Karl Marx ble utvist av den franske regjeringen på grunn av hans provoserende tekster, og måtte forlate Paris og flytte til Brussel.

.. George Herbert Mead hadde store vanskeligheter med å skrive. Faktisk er hans kjente bok «Mind, Self and Society» ikke skrevet av han selv, men basert på studentenes notater fra hans forelesninger. Selv om skrivekunnskapene var dårlige, var han visstnok en særdeles flink foreleser.

… Michel Foucault var sadomasochistisk? Visstnok var han besatt av sex, og var en del av San Fransciscos gay-kultur på 1970-tallet. I tillegg eksperimenterte han med LSD. Foucault døde 57 år gammel av AIDS.

… C. Wrigth Mills var visstnok en mann i opposisjon. Han var i munnhoggeri med de fleste, og som student kranglet han ofte med sine professorer. Han var ikke snauere enn at han likeså godt omtalte en teoretiker ved Wisconsin for en «skikkelig dust» i ett av hans essays. På hjemmebane var han heller ikke helt A4, med mange affærer, tre ekteskap og et barn fra hvert av dem.

… Norskættede Thorstein Veblen måtte fratre sin stilling i Standford University fordi han var en skjørtejeger. Han giftet seg senere med en tidligere student.

… Max Weber hadde et nervøst sammenbrudd og tilbrakte sju år i en total kollaps. Etter sammenbruddet publiserte han sitt mest kjente verk «The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism».

Fun-factene er hentet fra Ritzer (2008). God lesning!

Randi Ann Fagerholt