mandag 30. april 2012

Hvem er dette?

Her kommer en liten øvingsoppgave dere kan anvende i eksamenslesingen. Å lese om alle teoretikerne og perspektivene i pensum kan gjøre det vanskelig å skille dem fra hverandre. Derfor legger jeg her ut bilder av ulike sosiologer med noen stikkord til hjelp. Klarer du å identifisere de ulike mennene, og klarer du å gjøre rede for begrepene/hintene under? Hva kan legges til, og kan du plassere dem i en faghistorisk- og perspektivkontekst?
Innlegg av Randi Fagerholt SOS1001

torsdag 12. april 2012

EKSAMEN



Nå er det 7 uker til dere sitter slik på eksamen i SOS1001, og eksamenslesingen er sannsynligvis i full gang hos de fleste. I dette faget har vi fått tilbakemeldinger på at hovedboka Ritzer kan være tung og at mange har utsatt lesingen, noe som gjør at studieteknikken dere legger fremover kan være avgjørende for resultatet. Dere som har fulgt forelesningene, brukt gruppeøvingene og lagt ned arbeid i semesteroppgavene har antagelig et svært godt utgangspunkt for eksamen. Dere andre må nok legge en slagplan for eksamenstiden fremover. Her kommer seks tips til eksamensforberedelse:

- Bruk tid på å løse eksamensoppgaver! Eksamen i dette faget blir litt annerledes enn tidligere semester. Vi har tre eksamensoppgavesett som er laget som eksempler for hvordan eksamen kan se ut i år, og disse blir snart lagt ut. Ved å løse slike oppgaver vil dere repetere pensum og dette gir god trening i å strukturere tanker og løse tråder. Samtidig er fint å få trening i å argumentere og formulere seg på en tydelig måte, noe som er gull verdt på eksamen. Eksamen fra dette faget fra tidligere semester finner dere her.

- Lag en plan: Les gjennom kunnskapsmålene og ferdighetsmålene som står i kursplanen og finn ut hva som menes med disse. Hvordan ligger du an i forhold til disse? Hvilke må du jobbe mer med? Få en oversikt over hva du har kontroll over og hva som ikke sitter så godt. Planlegg hvordan du skal gå frem for å få taket på faget, og fullfør planen. Husk at eksamen lages med utgangspunkt i disse målene…

- Bruk hverandre! To hoder tenker bedre enn ett, og med omfanget i dette kurset kan det være en veldig god ide å alliere seg med en eller to andre medstudenter for å få til gode faglige diskusjoner og «høre» hverandre i faget.

- Husk at refleksjon og diskusjon er viktigere enn pugging i dette faget. Gruppeøvingsoppgavene er laget med tanke på å få til slike refleksjoner og sosiologisk innsikt. Se over gruppeøvingsoppgavene og husk tilbake på diskusjoner som har vært på øvingene. Kanskje du har knekt noen koder i løpet av semesteret som gjør at det er lettere å diskutere disse oppgavene nå kontra tidlig i januar?

Og hva skal dere IKKE gjøre?

- Pugge detaljer. Se pensumveiledningen som ligger på itslearning for en pekepinn på hva som er viktig og uviktig i pensum.

- Vaske hybelen. Mange blir av en eller annen grunn veldig opptatt av renslighet og huslige sysler når de leser hjemme. La hybelkaninene ligge, tenk at du har en arbeidsoppgave foran deg som skal gjennomføres akkurat som en hvilken-som-helst annen jobb. Det betyr jobbing med eksamensforberedelse 8 timer om dagen.

- Gi opp. Å gi opp er ikke noe alternativ. Ha tro på dine egne evner, utnytt dine sterke sider og finn din individuelle metode til å lære best mulig.

Lykke til!!


Randi Fagerholt/SOS1001